Red het Lage Bergse Bos

Help, het prachtige groengebied “Lage Bergse Bos” dreigt van de kaart geveegd te worden! Als we niets doen loopt er straks een open zesbaans snelweg dwars door het bos langs de noordrand van Hillegersberg-Schiebroek. Het mooiste gedeelte wordt opgeofferd door politici die het gebied waarschijnlijk niet eens kennen.

HET LAGE BERGSE BOS

Het Lage Bergse Bos is een prachtig natuurgebied aan de noordrand van de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek, ten westen van Ommoord. Het is in de 70-er jaren aangelegd (de bomen zijn dus al 40 jaar oud), voldoet erg goed als recreatiegebied en is onderdeel van het Regiopark Rottemeren. Vanaf ‘s ochtends vroeg stroomt dit park vanuit einde en verre vol met wandelaars, hondenuitlaters, vissers, fietsers en joggers. Hele gezinnen spenderen hun vrije dag al barbecueënd op de ligweiden. Ook gebruiken velen de fietspaden om door het groen naar school of werk te gaan. Het is een dynamisch en functioneel park.

Je kan op je vingers natellen dat binnenkort de Rotterdamse wethouder Baljeu gaat vertellen dat de open tunnelbak een goed alternatief is en dat we dat maar moeten toelaten. De politieke onderonsjes zijn al in volle gang. Wij burgers dachten dat de toekomst van het Lage Bergse Bos was veilig gesteld en opeens ligt er een open tunnelbak. Zie AD

Dicht bij de bebouwde wereld zijn er allerlei eilandjes die verbonden zijn met bruggetjes (o.a. het pad met de zes bruggetjes); er zijn trapveldjes, de rivier de Rotte, een hondenstrand, een leestuin, een gebied waar Schotse Hooglanders grazen, velden met wilde bloemen, barbequeplaatsen, vele vislocaties, restaurants en een beeldbepalende molen. Het is er erg rustig en voor iedereen is er wel iets te vinden. In het kort: het is een goed en fijn park in een stad waar relatief erg weinig groen en recreatie-mogelijkheden te vinden zijn.

Een van de succespunten is de goede bereikbaarheid van het park vanuit Rotterdam, omdat het park en de woonwijk harmonieus in elkaar overlopen. Letterlijk en figuurlijk is het een laagdrempelig park voor allen.
Wanneer onze minister zijn zin krijgt is dit alles binnenkort afgelopen. Er zijn vergevorderde plannen om de A13 – A16 door het park aan te leggen. Niet als een tunnel onder de grond, niet in een boog om het park heen (zoals gepland destijds bij de aanleg van het park), maar als open tunnelbak dicht langs de huizen, juist waar het park op zijn best is.MINISTER GAF OPDRACHT TOT OPEN TUNNELBAK